تعریف شرکت و انواع آن
در پاسخ به این سوال که تعریف شرکت چیست؟ باید گفت شرکت در لغت به معنای شریک شدن در مال یا کاری می باشد. در اصطلاح حقوقی، شرکت به قراردادی گفته می شود که بر مبنای آن شرکا سود حاصل از شرکت را بین خودشان تقسیم می کنند. انواع شرکتها عبارتند از: شرکت تجاری و شرکت مدنی. همچنین، شرکت تجاری ، خود به هفت قسم تقسیم می گردد : شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف.
شرکت در لغت به معنای شریک شدن در مال یا کاری می باشد. در اصطلاح حقوقی، شرکت به قراردادی گفته می شود که بر مبنای آن شرکا سود حاصل از شرکت را بین خودشان تقسیم می کنند . شرکت ها در یک تقسیم بندی کلی به دو گروه تقسیم می شوند: شرکت تجاری و شرکت مدنی. شرکت تجاری ، خود به هفت نوع تقسیم شده است که عبارتند از : شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف.
این انواع شرکتها یعنی شرکت مدنی و شرکت تجاری، دارای تفاوت هایی زیادی بوده که به طور کلی می توان گفت منشا این تفاوت ها در این نکته می باشد که شرکت مدنی، فاقد شخصیت حقوقی بوده؛ در حالی که شرکت تجاری دارای شخصیت حقوقی مستقل از شرکا و سهام داران آن می باشد. هم چنین شرکت مدنی، ثبت نشده ، در حالی که شرکت تجاری الزاما باید ثبت گردد.
از آنجا که تفاوت های شرکت تجاری و شرکت مدنی، محدود به این موارد نبوده و ین دو نوع از شرکت، دارای تفاوت های بسیاری می باشند، در این مقاله ابتدا به تعریف شرکت پرداخته، سپس، انواع شرکتها را توضیح داده و در ادامه به این سوالات پاسخ خواهیم داد که شرکت تجاری و مدنی چیست و دارای چه ویژگی هایی می باشند؟
شرکت در لغت به معنای شریک شدن در مال یا کاری می باشد. در اصطلاح حقوقی، شرکت به قراردادی گفته می شود که بر مبنای آن شرکا سود حاصل از شرکت را بین خودشان تقسیم می کنند . برای اینکه به تعریف دقیق شرکت در حقوق بپردازیم، لازم است تا دو نوع اصلی شرکت یعنی شرکت مدنی و شرکت تجاری را از یکدیگر تفکیک کرده و به صورت جداگانه به تعریف آن ها بپردازیم :
شرکت تجاری، من جمله شرکت دانش بنیان، به عنوان یکی از انواع شرکتها، قراردادی است که میان موسسان شرکت منعقد گردیده و به موجب آن، اجتماع موسسان شرکت، از شخصیت حقوقی مستقل از آن موسسان برخوردار می گردد. اساس نامه یا شرکت نامه متعلق به این شرکت باید ثبت شده و تابعیت شرکت تجاری و اقامتگاه آن، همانند اشخاص حقیقی به رسمیت شناخته می شود. همچنین موضوع فعالیت شرکت تجاری، لزوما باید یکی از فعالیت های تجاری که در ماده 2 قانون تجارت ذکر گردیده، باشد. شرکت تجاری، با اراده سهام داران و شرکا تحت شرایط خاصی، قابل انحلال بوده و ورشکستگی شرکت نیز موجب انحلال آن می گردد. همچنین ، تحت شرایطی می توان اقدام به ادغام شرکت نمود .
شرکت مدنی، شامل شرکت قهری و اختیاری، عبارت است از اجتماع حقوق دو یا چند مالک در یک شی ء واحد. از آنجا که این نوع از شرکت، دارای شخصیت حقوقی مستقل از شرکا نبوده، در مرجع ثبت شرکت ها نیز ثبت نمی شود. بنابراین، برخلاف شرکت تجاری، فاقد تابعیت و اقامتگاه می باشد. . شرکت مدنی با افراز و تقسیم مال مشترک میان شرکا منحل می گردد.
شرکتها در یک تقسیم بندی کلی، به دو نوع تجاری و مدنی تقسیم می شوند. بنابراین انواع شرکتها در حقوق ایران، شامل موارد زیر می باشد:
شرکت تجاری
شرکت تجاری مثل دروازه طلایی دریای نور به عنوان یکی از انواع شرکتها، به اجتماعی از افراد گفته شده که مطابق مقررات قانون تجارت، دارای شخصیت حقوقی مستقل از تشکیل دهندگان آن بوده و ضروری است تا مطابق مقررات مربوط به ثبت شرکت ها به ثبت رسیده و آگهی ثبت آن منتشر و برای اطلاع اشخاص ثالث اعلام گردد.
شرکت تجاری در ماده 20 قانون تجارت، به هفت نوع تقسیم شده است که عبارتند از : شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف.
شرکت مدنی
یکی دیگر از انواع شرکتها، شرکت مدنی می باشد. شرکت مدنی، به اجتماع حقوق دو یا چند مالک در یک شی ء واحد اطلاق می شود. بنابراین در حالتی که دو یا چند مالک در یک مال، دارای حق مالکیت باشند، گفته می شود که شرکت مدنی تشکیل شده است. به عنوان مثال، هنگامی که فردی فوت کرده و خانه به جا مانده از وی به ورثه او می رسد، شرکت مدنی محقق شده و ورثه در آن خانه واحد، دارای حق مالکیت می باشند.
شرکت حمل و نقل دریایی
شرکت نمایندگی کشتیرانی و خدمات بار هوایی دورازه طلایی دریای نور اقدام به عرضه خدمات حمل و نقل دریایی میکند. این شرکت معتبر از سازمان بنادر و دریانوردی، سازمان هواپیمایی کشوری و سازمان گمرکات جمهوری اسلامی ایران مجوز فعالیت تجاری صادره دارد و در واقع این شرکت نمایندگی کشتیرانی (مسئولیت محدود)، یکی از فعالترین شرکتهای حمل و نقل دریایی محسوب میشود. از این رو، کلیه خدمات کشتیرانی به سراسر دنیا در این شرکت قابل ارائه بوده و مجوز قانونی دارد.